Dlaczego monitoring jest tak ważny?

Monitoring służy sprawowaniu bieżącego nadzoru sanitarnego nad jakością wody, ścieków, żywności, powietrza, środowiska wytwarzania (powierzchnie pomieszczeń produkcyjnych, powierzchnie wyposażenia, odzież ochronną, ręce pracowników), procesu sterylizacji czy opakowań, oraz dostarcza informacji niezbędnych do oceny, czy są przestrzegane wymagania określone w rozporządzeniach.




Dlatego wybierz badania fizykochemiczne/mikrobiologiczne poszczególnych mediów jeżeli chcesz :

  • uzyskać informacje niezbędne do oceny, czy przestrzegane są wymagania określone w rozporządzeniach;
  • upewnić się, że parametry fizykochemiczne używanej przez Ciebie wody czy żywności spełniają normy;
  • ocenić najważniejsze parametry wody (skład chemiczny, czystość mikrobiologiczna) przy doborze urządzeń do uzdatniania wody;
  • ocenić czy Twoja woda nadaje się do basenu kąpielowego, jacuzii spa i czy spełnia wymogi zawarte w rozporządzeniu;
  • zbadać wodę z własnego ujęcia, wodę źródlaną, wodę do celów gospodarczych, czy też wodę wykorzystywaną na potrzeby chowu, hodowli ryb lub innych organizmów wodnych;
  • zbadać wodę w podstawowym zakresie badania dla wód butelkowanych, wód mineralnych, źródlanych i stołowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, zgodnie z rozporządzeniem;
  • zaprojektować lub zmodernizować instalację ogrzewania centralnego;
  • upewnić się, że woda chłodnicza, którą używasz  spełnia wymogi zawarte w rozporządzeniu;
  • sprawdzić parametry wody dotyczące jakości dla kotłów wodnych oraz zamkniętych obiegów ciepłowniczych;
  • sprawdzić, czy nie występuje problem ze skażeniem bakteriami Legionella w wodzie ciepłej;
  • zadbać o właściwy skład odprowadzanych ścieków;
  • wiedzieć, czy odprowadzane przez Ciebie ścieki opadowe lub ścieki z oczyszczalni i występujące w nich związki organiczne oraz nieorganiczne spełniają wymogi zawarte w rozporządzeniu;
  • sprawdzić czystość mikrobiologiczną wody, żywności powietrza, środowiska wytwarzania (powierzchnie pomieszczeń produkcyjnych, powierzchnie wyposażenia, odzież ochronną, ręce pracowników), skuteczność procesu sterylizacji czy czystość mikrobiologiczną opakowań.
Zobacz inne artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Szczegóły znajdziesz w polityce prywatności.